Hollands Collectief

zaterdag 04 november 2023 - aanvang 20.15 uur

De Nederlandse Chopin klassieke serie

Elisabeth Blom, sopraan en Rien Balkenende, piano

Gerard von Brucken Fock was in het eerste kwart van de twintigste eeuw een opvallende figuur in de Nederlandse muziekwereld. Zijn romantische kamermuziek en pianostukken hebben een zeldzaam hoog niveau. Edvard Grieg noemde deze Zeeuw naar aanleiding van diens 24 Praeludien opus 15 zelfs ‘de Hollandse Chopin’. Dirigent Willem Mengelberg sprak uit bewondering voor de orkeststukken van ‘één van onze meest talentvolle componisten’. Tegenwoordig is Von Brucken Fock vrijwel vergeten… de hoogste tijd om het stof van deze partituren te halen.

Eric Matser tekende het levensverhaal van Von Brucken Fock op in de vorm van een roman. Delen hieruit worden voorgelezen tijdens het concert.

Prijzen (administratiekosten inbegrepen) : € 17,50 / € 12,50 (jongeren tot en met 25 jaar)
Het ticket kan ook met korting worden gekocht als onderdeel van de concertserie Van eigen bodem.

Uitvoerenden
Elisabeth Blom richtte in 2016 The Zed Consort op, in 2020 getransformeerd naar Hollands Collectief. Ze heeft een grote passie voor ensemble-zang, en maakt deel uit van het kwartet Hollands Collectief. Als sopraan is ze tevens verbonden aan Cappella Amsterdam, Nederlands Kamerkoor, Amsterdam Baroque Choir en incidenteel bij andere professionele koren. Als sopraansoliste vertolkte ze ondermeer Chants de terre et de ciel van Olivier Messiaen, Miroir de Peine van Hendrik Andriessen, liederen van Daan Manneke en Gerard von Brucken Fock, alsmede de overbekende aria’s uit de bekende Oratoriumwerken uit de Matthäus Passion van J.S. Bach en de Messiah van G.F. Handel.
Elisabeth genoot zanglessen van Margareth Roest, Esther Putter, Connie de Jongh, Harjo Pasveer, Rita Dams en wordt momenteel gecoacht door Hanneke de Wit.

Rien Balkenende studeerde orgel, piano en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Hij behaalde het diploma Uitvoerend Musicus orgel in 1984 in de Grote Kerk in Dordrecht. Hij was 10 jaar verbonden als organist aan de Gasthuiskerk te Zierikzee. Als pianodocent is hij werkzaam aan de Zeeuwse Muziekschool en in zijn privé orgel- en pianopraktijk. In 2019 werd hij benoemd als organist van de Koorkerk te Middelburg. Rien is een veelgevraagd begeleider in Zeeland en daarbuiten. Als continuo speler is hij betrokken bij de uitvoering van o.a. Bach-cantates. Ook zet hij zich in voor uitvoering van werken van de Zeeuwse componist G.H. Brucken Fock. Op de CD “Laag water aan de Schelde” zijn pianowerken en liederen van deze componist opgenomen.

Website Hollands Collectief