Vocaal Ensemble Musa

zaterdag 01 februari 2025 - aanvang 20.15 uur

Vigilia klassieke serie

Dirigent Peter Dijkstra

In dit programma staat de Vigilia Pyhän Johannes Kastajan Muistolle (oftewel ‘Nachtwake ter nagedachtenis aan Johannes de Doper’) van de Finse componist Einojuhani Rautavaara centraal. Deze Vigilia, een liturgie voor de avonddienst, is een mystiek werk. Het is prachtige muziek, tijdloos en meditatief. Muziek die het midden houdt tussen de Vespers van Rachmaninov en werk van Schnittke en dan in de Finse taal. 
Rautavaara, die zelf geen religieuze achtergrond had, raakte geïnspireerd door deze liturgie en besloot om een eigentijdse interpretatie ervan te maken.
Vigilia is een indrukwekkend en spiritueel werk dat diepe emoties en mystiek oproept bij zowel uitvoerenden als luisteraars. De combinatie van de traditionele religieuze texten met Rautavaara’s moderne en expressieve muziek maakt van Vigilia een meesterwerk dat zowel in religieuze als seculiere contexten veelvuldig wordt uitgevoerd en gewaardeerd.

Toegangsprijs
€ 25,- / € 17,50 (jongeren tot 25 jaar)

Over de uitvoerenden
Vocaal Ensemble MUSA is opgericht in 2005 en bestaat uit ambitieuze zangers die graag nieuwe muzikale uitdagingen aangaan. De artistieke leiding van MUSA ligt in handen van oprichter Peter Dijkstra. MUSA organiseert gevarieerde concerten met hoogtepunten uit de koorliteratuur, maar ook met muziek die zelden op de Nederlandse concertpodia te horen is.
MUSA werkt regelmatig samen met professionele musici en orkesten. Zo gaf het koor in de afgelopen jaren concerten met verschillende gastdirigenten, waaronder Jos van Veldhoven en Daniel Reuss, en musici als sopraan Johannette Zomer, countertenor Maarten Engeltjes, pianist Henry Kelder en organist Leo van Doeselaar. Ook trad MUSA op met barokorkest Musica Amphion, het Symfonieorkest van het Prins Claus Conservatorium en musici van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Speciaal voor MUSA werden verschillende opdrachtcomposities geschreven door Jeppe Moulijn, Joost Kleppe en Ed de Boer. MUSA is ook regelmatig op NPO Radio 4 te horen. Het ensemble trad live op in het programma Spiegelzaal in het Amsterdamse Concertgebouw en verzorgde meermaals het NPO Radio 4 kerstconcert in Utrecht. In het Avondconcert op NPO Radio 4 zijn regelmatig concertregistraties van MUSA te horen.

Website Vocaal Ensemble Musa