Le Nuove Musiche

vrijdag 01 november 2024 - aanvang 20.15 uur

Tre Donne klassieke serie

Krijn Koetsveld, artistieke leiding

Italië, eind zestiende eeuw. Aan de hoven bloeien de kunsten als nooit tevoren. Bouwmeesters, beeldend kunstenaars en musici worden ingezet ter meerdere eer en glorie van de adel. Mannen en jongens zingen de mooiste muziek die ooit werd geschreven. In Ferrara, aan het hof van graaf Alfonso d’Este is het niet anders. Maar daar klinkt ook een ánder geluid: in het geheim – Musica Segreta – klonken daar de onaardse, adembenemende stemmen van drie hofdames: TRE DONNE DI FERRARA.
Geheim bleef het niet lang. Hun virtuositeit baarde opzien en inspireerde grote componisten tot unieke meesterwerken. Als feministes avant la lettre veroverden de Tre Donne moeiteloos de beschaafde wereld. Totdat in 1597 graaf Alfonso overlijdt. Zijn dood betekent ook het einde voor de Tre Donne. Muziek is opnieuw aan de mannen. Vrouwenstemmen worden overgenomen door jongens en castraten. De Tre Donne raken in de vergetelheid.

Le Nuove Musiche brengt deze vrouwen terug. Een theatraal concert waar hedendaagse teksten en oude muziek elkaar vinden. Het is zeker geen oudemuziek-programma en met een traditioneel concert heeft de voorstelling ook weinig gemeen. Naast de muziek van Francesca Caccini en Barbara Strozzi klinken ook composities van Raffaella Aleotti, Claudio Monteverdi, Luzzasco Luzzaschi, Lodovico Agostini, Clara Schumann, Nadia Boulanger en Stijn van der Loo. Kortom, de muziek van 1600 tot nu, gecomponeerd door en voor vrouwen in een vertelconcert waar drie zangeressen de hoofdrol spelen.


Toegangsprijs
€ 27,50 / € 22,50 (jongeren tot 25 jaar)

Over de uitvoerenden
Ensemble Le Nuove Musiche is in december 2006 opgericht met als doel vocale muziek uit de eerste helft van de 17e eeuw op topniveau uit te voeren. De beste zangers en de beste spelers verdiepen zich in de uitvoeringspraktijk en laten daarbij de teksten diep tot zich doordringen waardoor over de jaren een unieke muzikale interpretatie en zeggingskracht is ontstaan waarmee het ensemble het publiek in de 21e eeuw in vervoering wil brengen.

Website Le Nuove Musiche