Ad Mosam Baroque

zaterdag 23 maart 2024 - aanvang 20.15 uur

Johannes Passion klassieke serie

Dirigent Bernard Wolteche  
Nathan Tax (Christus), Valerio Zanolli (Pilatus), Emanuele Petracco (Evangelist)
Organist Pieter Dirkssen
Met medewerking van een instrumentaal ensemble

Ad Mosam brengt een actuele uitvoering van de Johannes Passion. Christus verschijnt hier – meer nog dan in de Matthäus Passion, als een charismatische figuur die zowel de Romeinse autoriteiten – de bezetters – als de inwoners van Judea intimideert. De actualiteit is vooral te herkennen in aspecten als: bezet gebied, autoritaire excessen, marteling en onrechtvaardig oordeel.
De boodschap van dit meesterwerk is krachtig en gaat verder dan het religieuze aspect. Hier beoordelen mensen een voorbeeldig mens die liefde voor anderen, solidariteit en tolerantie predikt. Een voorbeeldig personage dat haat aanjaagt. Hij wordt opgeofferd voor een misdadiger.

Het dramatische aspect van het werk wordt benadrukt en – met de hulp van organist Pieter Dirkssen –  kijkt Ad Mosam ook naar een originele versie van de Passion. Deze bevat die een paar verrassingen, hoofdzakelijk op het gebied van instrumentatie.

Prijzen
€ 34,- / € 17,- (jongeren tot en met 25 jaar)

Uitvoerenden
Ad Mosam bestaat uit een select gezelschap van professionele zangers, solisten en instrumentalisten die op authentieke maar vooral indringende wijze ambassadeur zijn van boeiende barokmuziek. Voor elke uitvoering is er een unieke groep musici in een optimale mix van jonge talenten en ervaren specialisten. De uitvoeringen zijn intens en getuigen van een levendige communicatie op het podium en met het publiek: “Wij willen dat elke uitvoering een belevenis is die mensen inspireert, vervoert of enthousiasmeert”. Een grote kennis van de historische uitvoeringspraktijk wordt gecombineerd met de zoektocht naar nieuwe presentatievormen en artistieke concepten.

Website Ad Mosam