Cappella Pratensis

vrijdag 03 maart 2023 - aanvang 20.15 uur

Apostola Apostolorum klassieke serie

Tim Braithwaite, Stratton Bull | superius
Lior Leibovici, Korneel Van Neste | contratenor
Pieter De Moor, Peter de Laurentiis | tenor
Donald Bentvelsen, Marc Busnel, Bram Trouwborst, Roland Faust | bassus

Stratton Bull | artistieke leiding

Cappella Pratensis bezingt Maria Magdalena
Maria Magdalena werd vanwege haar sleutelrol in het verlossingsverhaal van het evangelie ook wel ‘Apostel van de Apostelen’ genoemd. Aan haar wijdde de renaissancecomponist Nicolas Champion zijn Missa de Sancta Maria Magdalena, een waar meesterwerk. Cappella Pratensis bracht deze mis in 2022 uit op CD en oogstte daarmee internationaal applaus.

Dit concert, samengesteld uit werken van de CD Apostola apostolorum, is geheel gewijd aan Maria Magdalena. Zij was in de 15e en 16e eeuw één van de belangrijkste heiligen van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in Den Bosch. Centraal staat de vijfstemmige Missa de Sancta Maria Magdalena van Nicolas Champion, een waar meesterwerk uit de Renaissance. Toegevoegde teksten in het tenorgedeelte van deze mis volgen de spirituele reis van Maria Magdalena.

De mis wordt aangevuld met anonieme polyfone zettingen van Vesper-antifonen en het Magnificat. Deze werken komen alleen in de Bossche Koorboeken voor. Waarschijnlijk waren ze het werk van lokale musici die duidelijk niet onder deden voor de meest talentvolle componisten van die tijd.
Het programma wordt gecompleteerd met gregoriaans repertoire dat ook de tekenen van een lokale traditie of ‘dialect’ draagt: naar de gewoonte van die tijd voegen de zangers van Cappella Pratensis geïmproviseerde stemmen aan deze gezangen toe.
Al met al biedt het ensemble een overzicht van hoe de Broederschap Maria Magdalena’s naamdag (22 juli) in de late middeleeuwen vierde, met elementen uit de verschillende diensten van de dag. Het programma toont opnieuw de rijke muziektraditie van de zuidelijke Nederlanden in de hoogrenaissance.

Foto Cappella Pratensis: Sander Heezen

Prijzen
€ 25,00 / € 12,50 (studenten/scholieren)

Over de uitvoerenden
Cappella Pratensis is gespecialiseerd in de muziek van Josquin Desprez (= Pratensis) en andere polyfonisten uit de 15e en 16e eeuw. Het ensemble brengt doorlopend uitvoeringen met eigen programma’s en originele interpretaties, die gebaseerd zijn op wetenschappelijk bronnenonderzoek.  Zoals in de Renaissance gebruikelijk, staan de zangers van Cappella Pratensis vaak rond een centrale muziekstandaard. Zij zingen uit facsimile-uitgaven van originele koorboeken. Daardoor ook ontstaat een uniek perspectief op het repertoire. Het ensemble werd in 1987 opgericht en staat al weer geruime tijd onder de artistieke leiding van zanger en dirigent Stratton Bull. Naast reguliere concerten in Nederland en België is Cappella Pratensis te horen op toonaangevende internationale festivals en podia in Frankrijk, Portugal, Duitsland en de de Verenigde Staten. Het ensemble realiseerde en realiseert ook cd-opnamen, bekroond  met lovende perskritieken en onderscheidingen (waaronder de Diapason d’Or en de Prix Choc).
Cappella Pratensis deelt haar visie op en benadering van de vocale polyfonie met professionals en amateurs in masterclasses, met multimedia presentaties, en ook in een week durende Summerschool die jaarlijks in het kader van het festival Laus Polyphoniae in Antwerpen plaatsvindt. In een structurele samenwerking met de universiteiten van Leuven en Oxford worden alle muziekhandschriften van het atelier van Petrus Alamire ontsloten en geschikt gemaakt, ook voor andere musici en musicologen.

Website Cappella Pratensis