Nederlands Kamerkoor

zondag 23 oktober 2022 - aanvang 16.15 uur

Bach & Pärt - UITVERKOCHT klassieke serie

Dirigent Peter Dijkstra

Het Nederlands Kamerkoor voert in dit programma werken uit van Bach, De Leeuw en Pärt – componisten die elk op hun eigen manier naar een muzikale verbinding met een hogere macht streven. Onder leiding van chef-dirigent Peter Dijkstra verkent het koor deze ogenschijnlijke uitersten in de koormuziek en worden drie zeer eigen muzikale stijlen met elkaar verbonden door een gezamenlijke drijfveer: om het mystieke te verklanken in muziek.

De motetten van Bach worden gezien als het summum van de westerse vocale muziek en zijn met hun muzikale zeggingskracht en technische complexiteit een prachtige tegenhanger voor de verstilde Baltische klanken van Pärt. Het hart van het programma wordt gevormd door Ton de Leeuws Car nos vignes sont en fleurs, een twaalfstemmig werk van een van de meest toonaangevende Nederlandse componisten uit de 20e eeuw, dat zeker tot de hoogtepunten van de Nederlandse koormuziek gerekend mag worden.

Programma
Johann Sebastian Bach  – Komm, Jesu, komm
Arvo Pärt  – Nunc dimittis, The Deer’s Cry
Ton de Leeuw – Car nos vignes sont en fleurs
Arvo Pärt – Which Was the Son of …
Johann Sebastian Bach – Singet dem Herrn ein neues Lied

Prijzen
€ 32,00 / € 25,60 (CJP/scholieren 8-18)

Over de uitvoerenden
Het Nederlands Kamerkoor behoort al meer dan 80 jaar tot de wereldtop van de koormuziek. Het staat bekend om zijn nieuwe vergezichten als het gaat om de ontwikkeling en uitvoeringspraktijk van koormuziek op topniveau. Met koormuziek als medium verkent en verklankt het ensemble maatschappelijke thema’s en werkt het samen met andere kunstenaars als acteurs, dansers, dj’s, vj’s en dichters, maar ook met partners uit de zorg, het onderwijs en het bedrijfsleven. Op die manier vertelt het koor met zijn muziek elke keer een weer een actueel verhaal.

Het Nederlands Kamerkoor heeft een speelveld van ruim 1000 jaar aan koormuziek en voert repertoire uit van de vroege Middeleeuwen tot de muziek van morgen. Het koor zelf kent een rijke en bewezen geschiedenis, maar ook een veelbelovende toekomst als instelling die de rijkheid van koormuziek borgt en verder blijft ontwikkelen. De Volkskrant schreef in 2016: “Het Nederlands Kamerkoor blijkt voor de koormuziek wat het Concertgebouworkest is voor de orkestmuziek: een toonaangevend topensemble.”

Website Nederlands Kamerkoor.