Van Swieten Society

donderdag 15 juni 2023 - aanvang 20.00 uur

Beethovens Beethoven instrumentaal ensemble

Heleen Hulst & Sara De Corso – viool, Elisabeth Smalt – altviool
Diederik van Dijk & Albert Brüggen – cello, Bart van Oort – fortepiano

Het Weense publiek kon geen genoeg krijgen van Beethoven. Daarom maakte hij vaak bewerkingen zodat zijn muziek door zoveel mogelijk verschillende musici gespeeld kon worden. Tegenwoordig hebben we een heilig ontzag voor het onaantastbare originele kunstwerk, maar deze praktische manier van omgaan met een partituur was voor Beethoven en zijn tijdgenoten helemaal niets bijzonders. Ook Bach, Händel, Mozart, Haydn, Schubert, Liszt en ontelbare minder bekende tijdgenoten maakten meerdere versies van hun eigen werken, in de meeste gevallen met grote aandacht voor detail herschreven voor de nieuwe bezetting. Daarmee is de waarde van bewerkingen onomstotelijk bewezen: het is muziek om de muziek. En hoeveel authentieker kun je van muziek genieten?

Programma
Ludwig van Beethoven – Pianotrio in Bes opus 11
Origineel Klarinettrio / versie Pianotrio met viool door Beethoven (vl, vcl, fp)
Ludwig van Beethoven – Pianokwartet in Es opus 16
Origineel Pianokwintet met blazers / Arrangement pianokwartet door Beethoven (vl, vla, vcl, fp)
Ludwig van Beethoven – Kreutzer Sonate in A opus 47
Origineel Vioolsonate / Arrangement voor Strijkkwintet door Beethoven (2vl, vla, 2vcl)

Prijzen
€ 25,00 / € 20,00 (CJP) / € 10,00 (student)

Over de uitvoerenden
De Van Swieten Society is een collectief van instrumentalisten met een passie voor muziek uit de klassieke en vroeg-romantische periode. Naast beroemde meesterwerken uit de periode tussen Bach en Schumann spelen zij graag onbekendere werken van ten onrechte vergeten meesters. Deze combinatie van muzikale ingrediënten leidt tot prachtige en verrassende programma’s met soms spectaculair ‘nieuw’ repertoire. 
De VSS speelt op authentieke instrumenten en verdiept zich in uitdrukkingsmogelijkheden uit de tijd waarin de stukken geschreven werden. De programma’s worden uitgebreid beschreven en toegelicht tijdens de concerten. Ook op de radio is de VSS regelmatig te horen. De VSS organiseerde succesvolle festivals rondom Beethoven en Mozart in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam en Tivoli Vredenburg in Utrecht. De VSS, opgericht in 1996, heeft inmiddels bijna 20 CD’s opgenomen.

Website Van Swieten Society