Musica Vocale

vrijdag 26 mei 2023 - aanvang 20.15 uur

Bruckners mis in e klassieke serie

Rob Vermeulen, dirigent
Wim Roelfsema, orgel

Een mooi voorbeeld van moderniteit vermengd met een eeuwenoude traditie’.

De eeuwenoude traditie waarover wordt gesproken refereert aan de invloed van het gregoriaans die terug is te horen in de koorpartijen in Bruckners mis. De begeleiding vormt een brug naar het laat romantisch idioom.
De mis in e-mineur klonk voor het eerst in de open lucht in 1869 onder leiding van Bruckner zelf. Hij schreef de mis ter gelegenheid van de bouw van de votief kapel van de nieuwe kathedraal in Linz. Bruckner had de mis al in 1866 voltooid, de kapel was toen echter nog niet klaar. Kennelijk was Bruckner niet geheel tevreden over die oorspronkelijke versie, in de periode van 1876 – 1882 heeft hij er nog aan gesleuteld.
Origineel schreef hij het stuk voor koor en blazers. Vanavond staat de bewerking voor koor en orgel op het programma.

Prijzen
€ 20,00 / € 15,00 (CJP/student)

Over de uitvoerenden
Het kamerkoor Musica Vocale heeft een vaste kern van zo’n 36 ervaren zangers. Het koor werd ruim 40 jaar geleden opgericht en staat sinds 1990 onder leiding van Rob Vermeulen. Het koor heeft een breed repertoire met ambitieuze muziek, vaak a-capella, maar ook met begeleiding. De laatste tijd stond regelmatig twintigste-eeuwse Russische koormuziek op het programma, met werken van Schnittke, Gretchaninov en Stravinsky. Maar ook componisten als Bach, Scarlatti, Poulenc en Monteverdi passeerden de revue.

Website Musica Vocale