Cappella Amsterdam

woensdag 24 april 2024 - aanvang 20.15 uur

Aleppo klassieke serie, UITVERKOCHT

dirigent Leonard Evers
in samenwerking met musici uit Aleppo

Tot 2011 was Aleppo een bruisende metropool waar allerlei culturen en tradities naast elkaar leefden en elkaar beïnvloedden. Byzantijnse paleizen, moskeeën, kerken en synagogen bepaalden met hun rijke en diverse architectuur het dynamische straatbeeld. Hetzelfde geldt voor de muziek die er werd gespeeld. De rijke koortraditie van Aleppo, beïnvloed door Armeense, Sefardische, Arabische en Byzantijnse stromingen, weerspiegelde deze culturele mengelmoes. Kerkkoren, synagogekoren en islamitische gebedszangen voegden elk hun eigen klankkleur en ritmische elementen toe, waardoor er een prachtige en harmonieuze muzikale versmelting ontstond die uniek was voor Aleppo. 

Hoe anders is de situatie nu, met alle musici die door de burgeroorlog zijn uitgewaaierd over de hele wereld en de tradities uit deze monumentale wereldstad met zich meenamen.
In het programma Aleppo schept Leonard Evers een muzikale reconstructie van de glorieuze metropool van weleer. Musici uit Aleppo zullen zich weer herenigen op het podium en de tradities van destijds verklanken.

Programma
Traditionele vocale muziek uit Aleppo met Armeense, Sefardische, Arabische en Byzantijnse
invloeden

Prijzen
€ 29,50 / € 19,99 (jongeren tot en met 25 jaar)

Over de uitvoerenden
Cappella Amsterdam is een professioneel kamerkoor dat in 1970 opgericht is door Jan Boeke. Sinds 1990 staat het koor onder artistieke leiding van Daniel Reuss. Het telt een vijfentwintigtal leden. Cappella Amsterdam heeft zich toegelegd op zowel moderne als op oude zangtechnieken en legt in het repertoire de nadruk op oude meesters en moderne muziek. Het koor besteedt veel aandacht aan Nederlandse componisten. Zo staan regelmatig werken van Jan Pieterszoon Sweelinck en Lassus op het programma en worden er daarnaast moderne, vaak speciaal voor het ensemble geschreven composities uitgevoerd van onder meer Ton de Leeuw, Robert Heppener, Peter Schat, Jan van Vlijmen, Klaas de Vries, Peter-Jan Wagemans en Hans Koolmees. Ook koormuziek van buitenlandse componisten wordt frequent uitgevoerd.

Website Cappella Amsterdam