Cappella Pratensis

vrijdag 19 april 2024 - aanvang 20.15 uur

750 jaar Bossche koorboeken klassieke serie

dirigent Stratton Bull

Wat klonk er 750 jaar lang in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch? Cappella Pratensis zingt uit de best bewaarde koorboeken van het Zwanenbroedershuis: gregoriaans en polyfonie van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap.

Prijzen
€ 27,50 / € 22,50 (jongeren tot en met 25 jaar)

Uitvoerenden
Cappella Pratensis is gespecialiseerd in de muziek van Josquin Desprez (= Pratensis) en andere polyfonisten uit de 15e en 16e eeuw. Het ensemble brengt doorlopend uitvoeringen met eigen programma’s en originele interpretaties, die gebaseerd zijn op wetenschappelijk bronnenonderzoek. Zoals in de Renaissance gebruikelijk, staan de zangers van Cappella Pratensis vaak rond een centrale muziekstandaard. Zij zingen uit facsimile-uitgaven van originele koorboeken. Daardoor ook ontstaat een uniek perspectief op het repertoire. Het ensemble werd in 1987 opgericht en het staat nu onder de artistieke leiding van zanger en dirigent Stratton Bull. Naast reguliere concerten in Nederland en België is Cappella Pratensis te horen op toonaangevende internationale festivals en podia in Frankrijk, Portugal, Duitsland en de de Verenigde Staten.
Cappella Pratensis deelt haar visie op en benadering van de vocale polyfonie met professionals en amateurs in masterclasses, met multimedia presentaties, en ook in  een week durende Summerschool die jaarlijks in het kader van Laus Polyphoniae in Antwerpen plaatsvindt. In een structurele samenwerking met de universiteiten van Leuven en Oxford worden alle muziekhandschriften van het atelier van Petrus Alamire ontsloten en geschikt gemaakt voor ook andere musici en voor musicologen.

Website Cappella Pratensis