Cappella Amsterdam

zondag 01 oktober 2023 - aanvang 15.00 uur

Moeder Aarde klassieke serie

Dirigent Daniel Reuss
met medewerking van Calefax Rietkwintet en Titus Tiel Groenestege, dramaturg

Moeder Aarde. Het is een universeel begrip, waar iedereen op deze planeet toch weer andere associaties bij heeft. En het is een collectief bewustzijn dat zich op een hoger niveau bevindt dan uitwisseling van taal. Moeder Aarde geeft, is vruchtbaar, biedt een thuis, voedt en ontfermt zich over ons welbehagen.
Moeder Aarde is ook onvergeeflijk en vergeet niets. Ze spaart ons niet als we te lang nemen en niet geven. We leven immers in een tijd waarin we ons meer dan voorheen collectief bewust lijken van het feit dat de aarde wel zonder de mens zou kunnen, maar de mens niet zonder de aarde. In een tijd van elektrisch rijden en vliegschaamte kijkt de mens naar Moeder Aarde en vraagt zich af hoeveel rek er nog in zit. Dit is zorgwekkend, maar ook hoopvol en interessant: nieuwe ontwikkelingen krijgen een kans en scherpe keuzes moeten worden gemaakt.

Speciaal voor dit project schrijft de internationaal bekende componist Kate Moore een nieuw werk voor rietkwintet en koor. In haar compositie Song of the Chestnut Tree: a Story about Compassion richt Moore zich op het menselijke tekort dat volgens haar ten grondslag ligt aan de problematische relatie tussen mens en planeet: een gebrek aan compassie – voor elkaar, hun omgeving en hun aarde. 

Programma
Jean-Féry Rebel (1666-1747) – Les Éléments
Kate Moore (1979) – Song of the Chestnut Tree; a Story about Compassion 
Antonìn Dvořák (1841-1904) – Songs of Nature
Frank Ticheli (1958) – Earth Song
Paul Simon (1941) – The Sound of Silence
The Hurrian Hymn
Claudio Monteverdi (1567-1643) – Hor che ‘l ciel e terra
Claude Debussy (1862-1918) – La cathédrale engloutie
Karlheinz Stockhausen (1928-2007) – Delen uit Tierkreis
Edward Elgar (1857-1934) – The Snow

Prijzen
€ 29,50 / € 19,99 (jongeren tot en met 25 jaar)

Over de uitvoerenden
Cappella Amsterdam is een professioneel kamerkoor dat in 1970 opgericht is door Jan Boeke. Sinds 1990 staat het koor onder artistieke leiding van Daniel Reuss. Het telt een vijfentwintigtal leden. Cappella Amsterdam heeft zich toegelegd op zowel moderne als op oude zangtechnieken en legt in het repertoire de nadruk op oude meesters en moderne muziek. Het koor besteedt veel aandacht aan Nederlandse componisten. Zo staan regelmatig werken van Jan Pieterszoon Sweelinck en Lassus op het programma en worden er daarnaast moderne, vaak speciaal voor het ensemble geschreven composities uitgevoerd van onder meer Ton de Leeuw, Robert Heppener, Peter Schat, Jan van Vlijmen, Klaas de Vries, Peter-Jan Wagemans en Hans Koolmees. Ook koormuziek van buitenlandse componisten wordt frequent uitgevoerd.

Website Cappella Amsterdam