Nordlys

vrijdag 17 november 2023 - aanvang 20.15 uur

Gevoelige snaren klassieke serie

dirigent Ulrikke Reed Findenegg
met medewerking van het Damsco Quartet

Somewhere the first harmonic sound exists,
how else into the heart of a person could it have arrived as music?

Deze zin uit Muusika van de jonge Estse componist Pärt Uusberg vormt het motto van het programma Gevoelige Snaren. Naast dit ontroerende a capella lied over de ‘eerste muziek’ voert Nordlys ook twee liederen voor vrouwenkoor en strijkkwintet van Uusberg uit.

Centraal in dit programma staat verder de innemende Missa Popularis van de Zweedse componist Mårten Jansson. Dat de wortels hiervan in de Zweedse volksmuziek liggen, wordt al direct duidelijk in de allereerste maten van het Kyrie. De viool speelt een melodie: rijk versierd, maar tegelijk ingetogen, in mineur, maar niet droevig – eerder lieflijk en ontroerend. Dit zijn onmiskenbaar elementen uit de Zweedse volksmuziek. Deze mis is dan ook een goed voorbeeld van hoe componisten zich ook nu nog laten inspireren door de Scandinavische muziek- en zangtraditie. Deze traditie is springlevend en staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De Missa Popularis is een van Jansson’s meest succesvolle composities tot nu toe. Het werk heeft al premières in vier landen gehad; hoog tijd om het ook in Nederland ten gehore te brengen!

Een ander bijzonder werk in dit programma is It is the Silence van Linda Tutas Haugen, een werk voor vrouwenstemmen en strijkkwartet. De tekst is gebaseerd op fragmenten uit het dagboek van Anne Frank van juli 1942 en januari 1943. Een tweede lied over stilte dat niemand onberoerd laat, is Even when he is silent van Klim André Arnesen.

Ontroerende en troostrijke liederen raken vaak een gevoelige snaar. Dit geldt evenzeer voor liederen die het leven vieren: liefde, geboorte en dood. Daarom omlijst Nordlys de bovengenoemde werken met hedendaagse bewerkingen van Scandinavische volksliederen.

Programma
Kim André Arnesen – Even when he is silent
Mårten Jansson – Missa Popularis (vijf delen)
Linda Tutas Haugen – It is the silence
Pärt Uusberg – Lapse hällilaul, Muusika en Ülemlaul

Hedendaagse arrangementen van Noorse volksliederen:
Arve Henriksen – Sulla lulla
Egil Hovland – Du velse sporv
Lillebjørn Nilsen/Linn Andrea Fugleseth  – Danse, ikke gråte nå
Henning Sommero – Bruremarsj fra Valsøyfjord

Prijzen (administratiekosten inbegrepen) : € 17,50 / € 12,50 (jongeren tot en met 25 jaar)
Dit concert is ook met korting verkrijgbaar in de serie Uit andere sferen. Voor meer informatie klik hier.

Over Nordlys
Nordlys is een projectkoor van ervaren en ambitieuze zangeressen. Het koor brengt verschillende uitdagende programma’s met werk van componisten van hedendaagse klassieke muziek uit Noord-Europa, maar ook uit andere streken. Nordlys zingt regelmatig liederen die niet vaak worden uitgevoerd in Nederland en hoopt zo deze muziek de aandacht te geven die zij verdient. ‘Nordlys’ (Noors en Deens) betekent noorderlicht, aurora borealis – een indrukwekkend natuurverschijnsel in de landen waar onze muziek grotendeels vandaan komt. Het koor is een initiatief van dirigente Ulrikke Reed Findenegg (oorspronkelijk uit Noorwegen), die in 2011 de Stichting Vrouwenkoor Nordlys oprichtte.
Het Damsco Quartet is opgericht in 2022 en bestaat uit vier jonge musici, allen van verschillende nationaliteit. Ze voeren onder meer werken uit van componisten uit hun landen van herkomst, waaronder Georgië, Nederland, China en Frankrijk. Het Damsco Quartet bracht in 2022 bij Donemus een CD uit met opnames van een strijkkwartet van Henriëtte Bosmans.

Website Vrouwenkoor Nordlys, Website Damsco Quartet