Kamerkoor Next

vrijdag 17 maart 2023 - aanvang 20.15 uur

Silence klassieke serie

Silence – op zoek naar de verstilling in muziek

Kamerkoor NEXT o.l.v. Fokko Oldenhuis

Muziek van Carlo Gesualdo, Francis Poulenc, Ton de Leeuw, Olivier Messiaen en Gerard Beljon.

Welke betekenis heeft stilte in een tijd waarin alles in beweging lijkt te zijn? En welke functie heeft de stilte in muziek? In aanloop naar de paastijd, al eeuwenlang een periode van bezinning en reflectie, verkent Kamerkoor NEXT met Silence de relatie tussen muziek en stilte. Van de verstilde harmonieën van Olivier Messiaen tot de contemplatieve Cinq Hymnes van Ton de Leeuw: Apaise ton âme et contemple cette splendeur en silence – kalmeer de ziel en aanschouw deze pracht in stilte.

In dit a-capellaprogramma o.l.v. Fokko Oldenhuis figureren componisten die zich elk op hun eigen manier lieten inspireren door de stilte. Zo schreven Gesualdo en Poulenc hun motetten op teksten voor de Stille Week en bestaat Messiaens O sacrum convivium uit een verstilde verschuiving van harmonieën. Ton de Leeuw maakte voor zijn Cinq hymnes gebruik van teksten van Kabir, een 15e-eeuwse Indiase dichter, die oproept met meditatie en contemplatie het mystieke tastbaar te maken. Slotstuk van het programma is het indrukwekkende Te Deum / Min al Acmaaq van Gerard Beljon, waarin hartverscheurende klaagzangen van Afghaanse vrouwen onder het regime van de Taliban botsen én vermengen met gregoriaanse melodieën en andere Westerse muziek.

Prijzen
€ 17,50 / € 15,00 (CJP/studenten)

Kamerkoor NEXT

Kamerkoor NEXT is een koor met jonge, ambitieuze zangers die op hoog niveau samen musiceren. De groep werd in 2015 opgericht en staat nog steeds onder leiding van vaste dirigent Fokko Oldenhuis. Het koor brengt afwisselende en uitdagende programma’s met uiteenlopende muziek ten gehore in thuisstad Utrecht en daarbuiten. Hiervoor werkt NEXT regelmatig samen met professionele musici en hedendaagse componisten, maar ook met artiesten uit andere disciplines, zoals dansers en schrijvers.

Tot de eerdere projecten van Kamerkoor NEXT behoren onder andere een concertreeks met Jan Terlouw, een cross-overconcert met dansersduo Youri & Marie en een concert in een quizvorm rondom de viering van 900 jaar stadsrechten voor Utrecht. Het koor maakte onderdeel uit van een internationaal korenfestival in Kroatië en het Festival Nieuwe Muziek in Utrecht, is te gast geweest bij Podium Witteman en te horen geweest op Radio 1 en Radio 4.

Programma

Francis Poulenc         Quatre motets pour le temps de pénitence

Olivier Messiaen        O sacrum convivium

Carlo Gesualdo          Vier motetten

Ton de Leeuw            Delen uit Cinq hymnes

Gerard Beljon            Te Deum / Min al Acmaaq

Deze concertreeks wordt mede mogelijk gemaakt door steun van de Gemeente Utrecht, KF Hein Fonds, Iona Stichting, Mien van ‘t Sant Stichting en Suzanne Hovinga Stichting.

Website Kamerkoor Next.
Website Gerard Beljon.