Multiple Voice

vrijdag 24 maart 2023 - aanvang 20.15 uur

Tenebrae klassieke serie

dirigent Paul de Kok

Oude en nieuwe passiemuziek
In de aanloop naar Pasen 2023 zingt Multiple Voice een bijzonder passieprogramma met oude en nieuwe muziek. Centraal staan de 20e-eeuwse Engelse componisten John Sanders (1933-2003) en Edmund Rubbra (1901-1986). Hun werken, hoewel modern van idioom, staan in een oude traditie van muziek die gecomponeerd werd voor de ‘donkere metten’ in de Goede Week.

Van John Sanders hoort u The Reproaches, een werk dat is geschreven voor de liturgie van Goede Vrijdag. Dit stuk is in Engeland befaamd, maar wordt in Nederland zelden uitgevoerd. Het is qua structuur en sfeer vergelijkbaar met het Miserere van Gregorio Allegri, dat wij ook uitvoeren: prachtige volle koordelen worden afgewisseld met verstilde eenstemmige verzen.

De Tenebrae Nocturns van Edmund Rubbra zijn een moderne, bijzonder expressieve toonzetting van de ‘tenebrae responsoria’ voor de lijdensweek. U hoort tijdens het concert een ruime selectie uit dit werk, naast de renaissancecomposities van Victoria, Gesualdo en Lassus op dezelfde teksten.

Prijzen
€ 15,00 / € 12,50 (CJP/student)

Over de uitvoerenden
Vocaal Ensemble Multiple Voice is een in Utrecht gevestigd gemengd kamerkoor,  bestaande uit circa 26 zangers. Het koor werd in 1987 opgericht door de huidige dirigent Paul de Kok. In de afgelopen dertig jaar heeft het koor zich ontwikkeld tot een van de betere Utrechtse kamerkoren. Het koor onderscheidt zich door uitvoeringen van een hoog artistiek niveau en door een interessante en veelzijdige programmering.

Multiple Voice richt zich voornamelijk op het rijke repertoire voor koor a capella. Regelmatig wordt echter ook samengewerkt met instrumentalisten,  vocale solisten en instrumentale ensembles. Het koor heeft een breed repertoire, reikend van de renaissance tot en met de eenentwintigste eeuw. Per jaar worden drie concertprojecten uitgevoerd, die elk thematisch of stilistisch zijn samengesteld. Het koor werkte mee aan diverse radio-opnamen en trad op in de serie fringe-concerten van het Festival voor Oude Muziek in Utrecht.

Voor meer informatie zie Multiple Voice