Van Swieten Society

donderdag 06 oktober 2022 - aanvang 20.00 uur

Op weg naar Schumann instrumentaal ensemble

Heleen Hulst – viool, Elisabeth Smalt – altviool
Diederik van Dijk – cello, Bart van Oort – fortepiano

De romantiek had vele gezichten. Bach werd herontdekt en bewonderd, Mozarts geest zweefde nog door het muziekleven en Beethovens machtige muziek was de maatstaf voor iedere romantische componist. Ze stuurden de romantiek in vele richtingen.

Eén bloedlijn loopt van de klassieke architectuur van Beethoven via Czerny naar Liszt en diens virtuositeit, een andere naar de vernieuwende romantiek van Schumann. Deze liet de klassieke taal achter zich en vond een heel nieuwe manier om zich uit te drukken.
Maar ook Schumann stond op de schouders van voorgangers als Hummel, leerling van Mozart en Ries, leerling van Beethoven en Schubert, schepper van de meest persoonlijke expressiviteit in de hele romantiek.

Programma
Johann Nepomuk Hummel – Pianokwartet in G, opus posthuum
Ferdinand Ries – Pianokwartet in f, opus 13
Franz Schubert – Strijktrio in Bes, D 417
Robert Schumann – Pianokwartet in Es, opus 47

Prijzen
€ 25,00 / € 20,00 (CJP) / € 10,00 (student)

Over de uitvoerenden
De Van Swieten Society is een collectief van instrumentalisten met een passie voor muziek uit de klassieke en vroeg-romantische periode. Naast beroemde meesterwerken uit de periode tussen Bach en Schumann spelen zij graag onbekendere werken van ten onrechte vergeten meesters. Deze combinatie van muzikale ingrediënten leidt tot prachtige en verrassende programma’s met soms spectaculair ‘nieuw’ repertoire. 
De VSS speelt op authentieke instrumenten en verdiept zich in uitdrukkingsmogelijkheden uit de tijd waarin de stukken geschreven werden. De programma’s worden uitgebreid beschreven en toegelicht tijdens de concerten. Ook op de radio is de VSS regelmatig te horen. De VSS organiseerde succesvolle festivals rondom Beethoven en Mozart in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam en TivoliVredenburg in Utrecht. De VSS, opgericht in 1996, heeft inmiddels bijna 20 CD’s opgenomen.

Website Van Swieten Society.