Nordlys

vrijdag 03 februari 2023 - aanvang 20.15 uur

Verlangen naar .... klassieke serie

m.m.v. Talitha van der Spek, mezzosopraan en Koen Boeijinga, saxofoon
Ulrikke Reed Finenegg, dirigent

Verlangen naar.… houvast, liefde, vriendschap, het verleden, veiligheid, licht, vrede en vrolijkheid
Nordlys bezingt dit allemaal in het voorjaarsprogramma van 2023. Hedendaagse traditionele koorwerken klinken naast innemende, lieflijke volksliedjes. Hieronder een greep uit de liederen in dit programma.

Liefde Het koor zingt onder meer het liefdeslied I lie van David Lang, bekend uit de film La Grande Bellezza. “I chose this particular text because it has a darkly expectant feeling about it. It isn’t about being happy or sad or miserable or redeemed; rather, it is about waiting for happiness or sadness or misery or redemption”, aldus David Lang.

Vriendschap en licht Het thema van Vale dulcis amice uit Six Medieval Lyrics van William Brooks en Ord over grind (Woorden bij de poort) van Eva Holm Foosness is in beide gevallen vriendschap. Het eerste lied gaat over hoe moeilijk het is om afscheid te nemen van een vriend. Het tweede stuk beschrijft de tere en bijzondere vriendschap tussen twee buren. De Noorse componist en multikunstenaar Bertil Palmar Johansen heeft een imposant en gevarieerd oeuvre. Nordlys zingt zijn Credo. Het is niet de traditionele geloofsbelijdenis, maar een deel uit Lux Illuxit, een gregoriaanse Sequens uit de middeleeuwen te ere van de Heilige Olav uit Noorwegen. Deze Scandinavische stukken zijn geen van alle eerder uitgevoerd in Nederland.

Natuur In Scandinavië zijn volksmuziek en zangtraditie springlevend en ze staan op Unesco’s lijst van cultureel werelderfgoed. Het zingen daar is een inspiratiebron voor vele componisten, ook hedendaagse. Oude middeleeuwse teksten en melodieën verwijzen niet zelden naar de schoonheid en verbondenheid met de natuur in al haar verschijningsvormen. Het verlangen naar licht, zon en warmte is een terugkerend element. Dit wordt bijvoorbeeld duidelijk bezongen in de compositie Sol-lokk (Lokroep voor de zon) van de hedendaagse componiste Marianne Reiersdatter Eriksen. Ook ontbreek dé Noorse componist Edvard Grieg niet met een meeslepende, romantische ode aan de lente.

Traditie De bekende Noorse koorcomponist, Knut Nystedt, kan niet ontbreken in dit programma. Beter dan wie dan ook wist hij middeleeuwse melodieën opnieuw tot leven t

Prijzen
€ 15,- / € 10,- (CJP/student)

Over de uitvoerenden
Nordlys is een projectkoor van ervaren en ambitieuze zangeressen. Het koor brengt verschillende uitdagende programma’s met werk van componisten van hedendaagse klassieke muziek uit Noord-Europa, maar ook uit andere streken. Nordlys zingt regelmatig liederen die niet vaak worden uitgevoerd in Nederland en hoopt zo deze muziek de aandacht te geven die zij verdient.
‘Nordlys’ (Noors en Deens) betekent noorderlicht, aurora borealis – een indrukwekkend natuurverschijnsel in de landen waar de muziek van dit koor grotendeels vandaan komt.
Het koor is een initiatief van dirigente Ulrikke Reed Findenegg (oorspronkelijk uit Noorwegen), die in 2011 de Stichting Vrouwenkoor Nordlys oprichtte.

Website Nordlys.