Mendelssohn – Psalm 42

zaterdag 12 oktober 2024

o.l.v. Patrick van der Linden

De componist Felix Mendelssohn Bartholdy (1809 – 1847) werd geboren in Hamburg uit Joodse ouders. Later namen zij het Lutherse geloof aan. Samen met zus Fanny groeide Felix op in een zeer beschermd en welgesteld milieu. Kunst in huize Mendelssohn was een must. Met name moeder maakte zich hier sterk voor. Toen Felix nog een peuter was, verhuisde de familie naar Berlijn. Daar ontving hij zijn eerste pianolessen en maakte kennis met de muziek van Bach. 
In 1837, tijdens zijn huwelijksreis, schreef Mendelssohn volgens eigen zeggen, zijn beste religieuze compositie. Dit was de toonzetting van psalm 42, voor zangsolisten, koor en orkest: Wie der Hirsch schreit (’t Hijgend hert, der jacht ontkomen), volgens de woorden van Martin Luther (1483 – 1546).

Patrick van der Linden behandelt dit 25 minuten durende werk vandaag, geassisteerd door een sopraansoliste die vanuit zangtechnisch oogpunt aanwijzingen geeft. Aan het eind van de workshop voeren we het werk integraal uit in de vorm van een klein concert.

Datum: zaterdag 12 oktober 2024, van 10:00-17:00 uur
Locatie: Pieterskerk, Utrecht
Kosten: € 75,- inclusief muziek, koffie/thee, excl. lunch

Deelnemers bereiden de muziek zodanig voor dat van begin af aan tutti gerepeteerd kan worden.